Ik hark in Ellecom

Lees hier het flipbook

‘Ik hark in Ellecom’

Lees hier het flipbook

Ik hark in Ellecom

Oktober. Het bladblazersseizoen staat voor de deur. Ook in Ellecom. Mensen zetten met lucht en lawaai de aanval in op neervallende bladeren totdat het gazon, de stoep en tuin er weer uit zien alsof er geen blad bestaat. 

De natuur volgt de seizoenen om volgend jaar opnieuw op te bloeien. Dat dit steeds moeilijker wordt en wat de gevolgen daarvan zijn weten we inmiddels: 80% van de insecten is uitgestorven of zit in de gevarenzone. Toch blijven we insecten, kevers, torren, vliegen, muggen, bijen, wespen, rupsen, slakken als ongedierte bestrijden. 

Gevallen bladeren leveren mest, voedsel en beschutting voor insecten, kevers en torren. Je kunt dus beter maar zoveel mogelijk blad laten liggen. Mocht je toch bladeren willen ruimen (bv op je stoep) dan werken bladharken ook goed. Ze versterken bovendien je spieren en conditie.

Samen met de gemeente Rheden en Natuurmonumenten willen we ons dorp ‘natuurlijker’ laten zijn. Ellecoms Belang biedt ons een platform om de inforamatie delen. We hopen dat we bladeren, onkruid, insecten, kevers, torren etc. weer normaal en nuttig gaan vinden. Dat we minder ingrijpen en minder bladblazen.

Jullie hebben de ‘ik blaas/ik hark’ posters in het dorp vast gezien. Posters van trots harkende Ellecommers komen eraan. Doe mee! Ga aan de hark! Heb je geen hark, leen er dan één bij ons. Kun je niet harken, dan doen wij dat voor je, gratis!

Contact: Henk de Jong, Laan van Avegoor 18, tel 06-30829156 of jongsluy@hotmail.com Facebook: Ik hark in Ellecom

Reactie van de Gemeente Rheden

Omdenken in Ellecom
Wat een goed initiatief in Ellecom om de noodzaak van bladblazers op een ludieke manier aan de orde te stellen.
De gemeente ondersteunt deze actie van harte!
Afgevallen blad is erg nuttig in de tuin. Blad beschermt planten en bodem in de winterperiode en geeft beschutting aan dieren (bijvoorbeeld egels) en insecten.
Verterend blad verbetert de bodem en stimuleert het bodemleven en daar worden planten en struiken weer blij van. Een goede bodem is beter bestand tegen droogte en kan beter het regenwater infiltreren. Ik hoop dat veel bewoners van Ellecom meedoen met de campagne ‘Ik hark in Ellecom’.
Veel succes en tuinplezier,|

Marc Budel, dorpswethouder  Ellecom (maar ook wethouder openbare ruimte, natuur & landschap)

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial