Jeugd
Deze pagina is voor ideeën en plannen van de jeugd.
De
jonge Ellecommer
Jonge Ellecommers laten zich horen. Jurre,
Olle en Bender (allemaal groep 8 van de basisschool) willen
graag dat de skatebaan bij het dorpsplein uitdagender wordt, zodat ze nog meer
trucs uit kunnen voeren. ‘Kapotte knieën horen erbij’, zeggen de stoere
jongens. Ze hebben al meer dan 100
handtekeningen voor hun plan bij de dorpsbewoners opgehaald.
‘Ramp’
Ze willen graag de skatebaan uitbreiden met een ‘ramp’, dat is een (niet al te) steile helling waar je vanaf kunt suizen. Met je skateboard sta je dan op een plateau – wel met een hekje eromheen voor de veiligheid – en dan naar beneden. Na deze helling skate je door op de baan die er nu al ligt. Het mooiste zou zijn als er daarna nog een ‘grind rail’ komt te liggen, waar je overheen kunt glijden met je step of board. Niet al te hoog, want dan wordt het te gevaarlijk, vinden de jongens.
Ze hebben aan alles gedacht; de helling zou aan de kant van de schommels moeten komen, zodat de wandelaars op het pad naar de school er geen last van hebben en ook niet tegen de hoge kant van de helling aan kijken. Verder lijkt het hun handig dat het zo aangelegd wordt dat de oude en nieuwe onderdelen van de baan ook apart van elkaar gebruikt kunnen worden, zodat er voor iedereen en op ieder niveau trucs mogelijk zijn. Volgens hen is er op het huidige plekje voldoende ruimte voor dit alles.
Waarom willen ze dit graag?
Het fijne van skaten is dat je je lekker buiten aan het spelen bent, met de uitbreiding van de baan verwachten ze dat ze zeker twee keer zo lang buiten zullen zijn en ook vaker naar het pleintje toe gaan. De kinderen van de Anne Frankschool in Ellecom spelen zo na schooltijd en in het weekend ook met kinderen die ergens anders naar school gaan. Ook spelen ze met kinderen die in Ellecom komen skaten maar in Dieren of de Steeg wonen, zelf hebben ze daar geen baan.
Jurre, Olle en Bender vinden het leuk om nieuwe trucs aan te leren. Ze leren die bijvoorbeeld van een filmpje op YouTube, maar ze leren ook veel van elkaar. Een nieuwe truc onder de knie krijgen vraagt flink wat oefentijd, dat kan zo anderhalve maand duren. Maar, zeggen ze alle drie, ‘het oefenen is ook juist leuk!’
Geeft het overlast?
Ook daar hebben ze over nagedacht, ze denken dat sommige mensen het skaten misschien gevaarlijk vinden of de skatebaan niet mooi. Geruststellend zeggen ze dat als de ‘ramp’ er komt ze een helm gaan dragen voor de veiligheid. En een mooie beschildering kan het geheel er fraaier uit laten zien. Maar ze denken vooral dat mensen het wel leuk vinden dat jongeren zoiets graag willen en er ook zelf moeite voor willen doen. Dat blijkt wel uit het aantal handtekeningen dat ze al hebben opgehaald.
Naar de burgemeester
De jongens hebben al schetsen gemaakt van de bedachte uitbreiding van de
skatebaan. De volgende stap die ze
willen zetten is een afspraak maken met de burgemeester om hun plan aan hem
voor te leggen. Ze horen dan wel of ze op het goede adres zijn om er
toestemming voor te krijgen. Als ze zelf ook bij moeten dragen aan de
uitvoering van het plan, dan zien ze zeker kansen om geld te verzamelen met
bijvoorbeeld een sponsorloop. ‘Dat komt wel goed’, menen ze.
Ze hoeven niet de nieuwe Nederlandse kampioenen skaten te worden, ze doen het voor hun lol en ze zijn het er allemaal over eens: ‘Het belangrijkste is dat iedereen plezier heeft.’