Historie

De historie van Ellecom

Nederzetting
Met circa 3000 jaar is Ellecom onmiskenbaar één van de oudste dorpen aan de Veluwezoom. Over land of via de rivier arriveerden hier in de oudheid jagers en nomaden, op zoek naar voedselrijke gronden.

Kerk
Rond het jaar 900 vormde een eenvoudige houten kapel het middelpunt van het buurtschap Ellecom. Vanaf 1350 tot 1950 waren de eigenaren van Middachten de beschermheer of -vrouwe.

Akkerbouw en toerisme
Akkerbouw was lange tijd het hoofdbestanddeel bij de dagelijkse arbeid. Maar in de tweede helft van de negentiende eeuw kwam het toerisme op en verdrong meer en meer de agrarische activiteiten als bron van inkomsten. Ellecom kon sedertdien een pensiondorp genoemd worden, met schitterende villa’s en florerende middenstand. De 2e Wereldoorlog legde, met de aanwezigheid van de Duitse SS in Ellecom, een zware wissel op de lokale bevolking.

Bron: John Striker


Meer historie en erfgoed vindt u op  
Rhedenopdekaart.nl Dit is een initiatief van de gemeente Rheden samen met de Oudheidkundige Kring Rheden/Rozendaal waarin de historie en het heden worden samengebracht. Ook hier is veel informatie over Ellecom te vinden.
– Op de Facebookpagina ‘Ellecom in het verleden’ een schat aan beelden – oude foto’s – en verhalen over Ellecom.


Verhalen uit het Ellecom van vroeger
Film van Bas Krijgsman, Johan Vos en en Doortje Scholten. Verhalen van Ellecommers op initiatief van ‘Culturele evenementen Ellecom: ‘Het Ellecomse verhaal gaat’


Plattegronden en foto’s van vroeger
Hier ziet u een aantal foto’s uit het oude Ellecom.

Bron: John Striker

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial