Historie

Tip! Lees hier het uitgebreide verhaal van de geschiedenis van Ellecom. Hoe de omkering van de stroomrichting van de IJssel min of meer het begin van Ellecom was en over de oudste bouwhof van ons dorp.

Lees hier de over Jachtslot Hof te Dieren en het Hof tho Ochten, midden 17e eeuw een belangrijke hoeve in Ellecom.


De beknopte historie van Ellecom

Nederzetting
Met circa 3000 jaar is Ellecom onmiskenbaar één van de oudste dorpen aan de Veluwezoom. Over land of via de rivier arriveerden hier in de oudheid jagers en nomaden, op zoek naar voedselrijke gronden.

Kerk
Rond het jaar 900 vormde een eenvoudige houten kapel het middelpunt van het buurtschap Ellecom. Vanaf 1350 tot 1950 waren de eigenaren van Middachten de beschermheer of -vrouwe.

Akkerbouw en toerisme
Akkerbouw was lange tijd het hoofdbestanddeel bij de dagelijkse arbeid. Maar in de tweede helft van de negentiende eeuw kwam het toerisme op en verdrong meer en meer de agrarische activiteiten als bron van inkomsten. Ellecom kon sedertdien een pensiondorp genoemd worden, met schitterende villa’s en florerende middenstand. De 2e Wereldoorlog legde, met de aanwezigheid van de Duitse SS in Ellecom, een zware wissel op de lokale bevolking.


Plattegronden en foto’s
Hier ziet u een aantal foto’s uit het oude Ellecom.


Meer historie en erfgoed vindt u op  
Rhedenopdekaart.nl Dit is een initiatief van de gemeente Rheden samen met de Oudheidkundige Kring Rheden/Rozendaal waarin de historie en het heden worden samengebracht. Ook hier is veel informatie over Ellecom te vinden.
– Op de Facebookpagina ‘Ellecom in het verleden’ een schat aan beelden – oude foto’s – en verhalen over Ellecom.


Alle teksten over de historie van Ellecom zijn van de hand van John Striker. Hij heeft het publicatierecht, wil je een tekst gebruiken of overnemen, neem dan eerst contact op met John Striker.

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial