Films

Verhalen uit het Ellecom van vroeger
Film van Bas Krijgsman, Johan Vos en en Doortje Scholten. Verhalen van Ellecommers op initiatief van ‘Culturele evenementen Ellecom: ‘Het Ellecomse verhaal gaat’


Bomen kappen, bomen plantenBas Krijgsman
In mijn straat, de Kastanjelaan, werden alle bomen gekapt in verband met ouderdom. Het was een interessant logistiek project waar ik als filmer natuurlijk bij wilde zijn. Ik was onder de indruk van de professionaliteit, maar ook van het geluid dat vallende bomen maken. In de film ziet u het hele proces en hoort u ze vallen.

Gelukkig hebben we een mooie laan terug. De gemeente plantte lindebomen en legde perken met veel variatie in de beplanting aan. In het kader van ‘Ik buurt mee’ houden straatbewoners de borders bij. De laan is weer in ere hersteld.

Bekijk de film via deze link, duur 35 minuten.


Een klassieker uit 2004: de Ellecomse film ‘Bosje Mees’Ingrid van Berkel, Johan Vos e.v.a.
In 2004 was ons dorp Ellecom een week lang een beetje ‘Ellywood’. Er werden filmopnamen gemaakt op de school, in de kerk, in het gemeentehuis, op kasteel Middachten, bij de MoveInn, op het dorpsplein, bij de Peerdestal en in een geheime kelder.

Met enthousiasme en overtuiging speelden de kinderen, de projectontwikkelaar, zijn snibbige vriendin, de butler, de (ex)-wethouder en de vele figuranten hun rollen. Niet één keer maar meerdere malen, het moest telkens opnieuw. Op 21 november 2004 ging de film in première. Nog steeds een must see voor iedere Ellecommer!

Bekijk de film via deze link, duur 45 minuten


Onthulling Joods Monument 1998 | versie 2.0-2019 Bas Krijgsman, Joke Hendriks

Joods Monument in Ellecom
In 1998 is het Joods Monument Ellecom onthuld, ter nagedachtenis aan 139 Joodse mannen, die in 1942 als dwangarbeider te werk werden gesteld op Avegoor bij het opleidingsinstituut voor Nederlandse SS’ers.

Op 23 maart 2018 , werd op brute wijze dit monument ontvreemd, op 14 april 2019 wordt het nieuwe monument onthuld. Joke Hendriks, de dorpsfotografe van Ellecom, heeft in  1998 de voorbereiding, het maken en de onthulling met een eenvoudige videocamera vastgelegd.
Bij haar vertrek uit ons dorp in 2005, heeft zij haar gehele diacollectie aan CEE (Culturele Evenementen Ellecom) geschonken. Bij die verzameling was ook een VHS- band met daarop het niet eerder vertoond, uitgebreid analoog gemonteerde videoverslag van het Joods monument in 1998  (duur 130 minuten).

Bas Krijgsman, (Bernhalde Productions)  heeft van dit basismateriaal een digitale versie 2.0 gemaakt (duur 54 minuten). Hierbij is het door Joke Hendriks gehanteerde raamwerk gehandhaafd. Er zijn echter enkele muzikale bijdragen en te uitvoerige passages geschrapt. Ook zijn, door gebruik te maken van moderne editingtechnieken, een aantal bibberige videobeelden vervangen door zogenaamde ‘stills’ uit het oorspronkelijke beeldmateriaal.

In maart 2018 is het monument gestolen, tot grote schrik en ergernis van geheel Ellecom. Het slot van de documentaire geeft met enkele beelden de gebeurtenissen voor en na  het stelen weer.

Bekijk de film via deze link, duur 54 minuten

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial