Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Uitgesteld/Bokashi af te halen

4 april 2020 10:00 16:00

Bokashi af te halen op 4 april 

Afgelopen jaren voerden we groenmateriaal zoals blad, berm- en slootmaaisel af naar de composteerder in Duiven. In Ellecom hebben we dit jaar een pilot gedaan. We verzamelden blad en hebben daarvan bokashi gemaakt. Op zaterdag 4 april kunt u de bokashi afhalen om te gebruiken voor in de tuin.  

Bokashi afhalen op 4 april 
Op zaterdag 4 April 2020, tussen 10:00 uur en 16:00 uur kunt u als inwoner van Ellecom bokashi komen ophalen aan de Eikenstraat 3 in Ellecom. Zolang de voorraad strekt! 

Bokashi 
Bokashi is Japans voor ‘goed gefermenteerd organisch afval’. Door de toevoeging van bacteriën, schimmels en mineralen wordt blad en maaisel in 2 maanden tijd omgezet in een rijke bodemverbeteraar. Dus van afval naar een nieuwe grondstof. 

Het maken van bokashi binnen de gemeente heeft onder andere deze voordelen: 

  • Met bokashi verbeteren we lokaal de bodem.  
  • Bij het maken van bokashi komt er nauwelijks CO2 vrij en worden koolstof, voedingsstoffen en energie behouden voor de bodem.  
  • Het scheelt in kosten voor het storten van blad en maaisel.  
  • Het scheelt vrachtwagenritten naar de composteerder in Duiven. 

Meer informatie over bokashi leest u op www.bijdeoorsprong.nl/bokashi.  

Bokashi in Ellecom 
Sinds het najaar van 2019 hebben we samen met u, inwoners van Ellecom blad verzameld. Het blad en het maaisel van het van bermen hebben we verzameld aan de Eikenlaan. In totaal hebben we op deze plek ongeveer 250.000 kg groenafval verzameld. Begin dit jaar is het groenafval klein gemaakt en hebben we bacterien en mineralen toegevoegd om het fermenteringsproces te starten. Na ongeveer 2 maanden is de bokashi klaar voor gebruik.  

Boakshi gebruiken

Bokashi kunt u in een laagje van 4 tot 5 centimeter aanbrengen in de tuin, tussen de planten en struiken. Door de toevoeging van organische stof aan de bodem droogt de bodem minder snel uit en dat zorgt voor een rijker bodemleven.    

Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial