Coronavirus – informatie

Hier vind je algemene corona-informatie.

Bakker Samberg heeft de winkel corona-proof ingericht
– Je komt binnen door de ingang aan de zijkant en loop er weer uit via de oude deur aan de voorkant
– Met lijnen in de winkel zie je hoever 1 1/5 meter afstand is
– Bij de kassa is een kuchscherm, zodat jij en de bakker veilig kunnen afrekenen

Mooi om te zien dat onze lokale winkel de regels goed opvolgt, en wij gewoon in het dorp (lopend, fietsend) onze boodschappen kunnen doen.


+ Coronamaatregelen overheid per 21 april


Parkeerontheffingen voor zorgverleners tijdens coronacrisis

Mantelzorgers en zorgverleners kunnen in de gemeente Rheden vanaf donderdag 21 april een tijdelijke parkeerontheffing aanvragen. Doordat veel mensen thuiswerken hebben mantelzorgers en zorgverleners  soms moeite met het vinden van een parkeerplek dichtbij de woning van een cliënt of naaste. De gemeente Rheden helpt hen door tijdens de coronacrisis ontheffing van een aantal parkeerverboden te verlenen.

Mantelzorgers kunnen een ontheffing voor zichzelf aanvragen. Bedrijven die zorgtaken verlenen mogen dit doen voor ambulant personeel. De tijdelijke corona parkeerontheffing is een kaartje achter de voorruit, in combinatie met een parkeerschijf. Zorgverleners krijgen alleen ontheffing als zij iemand verzorgen in een straat waar te weinig parkeerplaatsen zijn. De ontheffing is twee uur geldig.

Meer tijd voor zorg
Wethouder Gea Hofstede: “Zorgverleners en mantelzorgers zijn belangrijk voor onze inwoners. Er gaat nu soms veel kostbare tijd verloren met het zoeken naar een parkeerplek. Tijd die veel beter kan worden besteed aan zorg voor onze inwoners. De gemeente vindt het werk van zorgverleners en mantelzorgers belangrijk en wil hen daarom op deze wijze ondersteunen door ervoor te zorgen dat ze makkelijker kunnen parkeren. Zo kunnen ze meer tijd besteden aan hun cliënt of dierbare”.

Ontheffingen|
Het gaat om de volgende tijdelijke ontheffingen:

 • parkeerontheffing bij een gele onderbroken streep, meestal langs het trottoir
 • ontheffing van het parkeerverbod buiten de vakken in een parkeerverbodszone, blauwe parkeerschijfzone of (woon)erf
 • ontheffing van een parkeerverbod voor een inrit van een zorgcliënt, met instemming van de eigenaar
 • ontheffing van het parkeerverbod op het trottoir, waardoor er tijdelijk met twee wielen op de stoep geparkeerd mag worden
 • overschrijding van de maximale parkeertijd in de blauwe parkeerschijfzone (60-90 minuten langer)

De ontheffing zorgt ervoor dat de houder ervan geen bekeuring krijgt en bij ongeval of schade verzekerd is.

Ontheffing aanvragen
Mantelzorgers en bedrijven die zorgtaken verlenen vragen ontheffing aan  via gemeente@rheden.nl. Bij vragen kan contact opgenomen worden met de gemeente via telefoonnummer 026 497 6911.
De ontheffing is geldig zolang de maatregelen ter bestrijding van het COVID-19 virus gelden.


Samenvatting van de maatregelen vanaf 21 april 2020

Afstand houden
1,5 meter afstand houden is bij sportactiviteiten als wandelen en hardlopen lang niet voldoende, blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) en Katholieke Universiteit (KU) Leuven. Dat bevestigt onderzoeker Bert Blocken op 8 april in de Belgische media.


Bericht van de regering op 31 maart.

Toegang tot de bossen van Twickel
We kunnen wel blijven wandelen in de bossen als we de ‘spelregels’ hanteren.

P E R S B E R I C H T Gemeente RhedenNieuwe noodverordening per 27 maart 2020

De voorzitter van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden, Ahmed Marcouch, heeft op 27 maart 2020 een aangepaste noodverordening afgekondigd. In deze noodverordening zijn de aanvullende maatregelen verwerkt, die op 23 maart werden aangekondigd. De noodverordening van 17 maart vervalt hiermee.

Evenementen en samenkomsten
Alle evenementen en samenkomsten zijn tot en met 1 juni 2020 verboden. Uitzondering betreffen bijvoorbeeld gemeenteraadsvergaderingen en bijeenkomsten die noodzakelijk zijn voor de continuïteit van bedrijven en instellingen. Voor huwelijken, begrafenissen en bijeenkomsten van religieuze of levensbeschouwelijke aard geldt dat er maximaal 30 personen aanwezig mogen zijn. Voor alle uitzonderingen geldt dat deze alleen mogen doorgaan als alle hygiënemaatregelen ter bestrijding van het corona-virus in acht worden genomen en men 1,5 meter afstand tot elkaar kan houden.

In alle gemeenten van de VGGM geldt dat het verboden is om in een groep van 3 of meer personen samen te zijn, als je niet de afstand van 1,5 meter in acht neemt. Uitzondering hierop zijn gezinnen en spelende kinderen onder de 12 jaar.

Contactberoepen en speelhallen
Daarnaast worden casino’s, speelhallen en daarmee vergelijkbare instellingen gesloten. Contactberoepen (waarbij het niet mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden) zoals kapper, nagelstyliste en masseur mogen niet uitgeoefend worden. Hierop is een uitzondering voor zorgverleners (paramedische beroepen) mits er een individuele medische indicatie bestaat en ze de benodigde hygiënevereisten in acht nemen.

Recreatie
In de gemeenten van de VGGM worden de gemeenschappelijke toilet-, was- en douchevoorzieningen gesloten, zowel op of bij recreatieparken, vakantieparken, kampeerterreinen en kleinschalige kampeerveldjes als bij parken, natuurgebieden en stranden.
Daarnaast kan de voorzitter van de veiligheidsregio gebieden in de publieke ruimte volledig afsluiten, als blijkt dat het, door de hoeveelheid aanwezige mensen, moeilijk is om de afstand van 1,5 meter te bewaren.

Corona bestrijden we samen
Ahmed Marcouch, voorzitter van de VGGM: “Gelukkig zien we dat de meeste mensen hun verantwoordelijkheid nemen en de richtlijnen van het RIVM ter harte nemen en naleven. Deze noodverordening geeft mij als voorzitter van de VGGM de mogelijkheid op te treden wanneer dit niet gebeurt en zorgt ervoor dat we op de recreatieparken en andere gebieden de risico’s beperken. Ik kan niet genoeg benadrukken dat iedereen 1,5 meter afstand moet houden van elkaar: in het park, de supermarkt en op straat. En zorg voor elkaar. Corona bestrijden we samen.”

Zoek uitdaging dichtbij huis
Carol van Eert, burgemeester van Rheden, roept op om de komende dagen niet naar de Posbank te gaan. “Natuurlijk snap ik dat mensen en zeker kinderen af en toe naar buiten willen. Maar blijf dichtbij huis en zoek niet de drukte op. Zoek je uitdaging dichtbij huis en hou je aan die 1,5 m (een fietslengte) afstand. Zo houden we samen corona onder controle en zijn er geen strengere maatregelen nodig.”

Handhaving
De noodverordening geeft de aangewezen ambtenaren, zoals toezichthouders en opsporingsambtenaren, de mogelijkheid om de genomen maatregelen in de verordening te handhaven. De verordening is van toepassing op het grondgebied van de Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden. Dit zijn de gemeenten Arnhem, Barneveld, Doesburg, Duiven, Ede, Lingewaard, Nijkerk, Overbetuwe, Renkum, Rheden, Rozendaal, Scherpenzeel, Wageningen, Westervoort en Zevenaar.


CORONACRISIS/PANDEMIE
Volg vooral de regels van het RIVM.
Wat kun je zelf doen?
De belangrijkste maatregelen die je kan nemen om verspreiding van het coronavirus te voorkomen:

 • Was je handen regelmatig met water en zeep
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Geen handen schudden
 • Blijf thuis als je verkoudheidsklachten krijgt
 • Houd 1,5 meter (twee armlengtes) afstand van elkaar

Kijk hier naar een filmpje over de verspreiding van niesdruppels (tip van Marion Koopmans, hoogleraar virologie)

Lees de actuele info over corona van de gemeente Rheden. Ook over de vraag en aanbod van hulp.


Coronavirus en de natuur
Informatie, tips en adviezen van Natuurmonumenten.
Denk hieraan als je het bos ingaat.Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial